Bu yazıda evrenin ve tabii ki yaşamlarımızın gerçekliğini sorgulayacağız. Bilim holografik evren teorileri, simülasyon teorisi, Scim Kuramı, M Kuramı evrenin yüksek boyutları ile ilgili kuramlarla yaşamın aslında bir yanılsama olabileceği ihtimalinin üzerinde duruyor.
Simülasyonda Yaşıyor Olabiliriz miyiz? Akıl Yakan Teori. Simülasyonda mıyız? Simülasyon Teorisi Nedir? İnsan Simülasyon Deneyi mi? İnsan dünyada neden var? Daha doğrusu evrenin hacmindeki varlıkların gerçekliği nedir? Simülasyonda (benzetim) mıyız? Yani bir benzetim içinde yaşıyor olabilir miyiz? Evrenin yüksek boyutlarından yansıyan görüntüler miyiz? Ya da bir bilgisayar deneyi miyiz? Bu konular insanın varlığını çözme yolunda bilim destekli teorileridir. Tabii ki ilk bakışta insana imkansız hatta gülünç gelebilir. Simülasyon konulu film ve diziler için buraya dokunun.
Simülasyonda Yaşıyor Olabiliriz miyiz? Akıl Yakan Teori
Bu yazıda evrenin ve tabii ki yaşamlarımızın gerçekliğini sorgulayacağız. Bilim holografik evren teorileri, simülasyon teorisi, Scim Kuramı, M Kuramı evrenin yüksek boyutları ile ilgili kuramlarla yaşamın aslında bir yanılsama olabileceği ihtimalinin üzerinde duruyor. Evrenin dışında beşinci bir boyutta var olan, bizim gerçekliğimizle ilgisi olmayan akıl almaz bir gerçeklikten yansıyan kopyalar mıyız? Ya da sadece bir matrix içindeki varlıklar mıyız?
- Gerçeklik nedir?
- Simülasyon teorisi nedir?
- Bilgisayar benzetiminde mi yaşıyoruz?
- Simülasyonda mi yaşıyoruz?
- Matrixte m mi yaşıyoruz?
- Holografik Evren Teorisi
Simülasyon Teorisi Nedir?
Simülasyon yani benzetim içinde (mikroçip içinde, bir bilgisayardaki yazılım) yaşayabileceğimiz konusu aslında çok tartışmalı bir konudur. Hologram içinde yaşama konusunun da bundan yana kalır bir tarafı yoktur. Fakat düşüncenin de bir sınırının olmadığını biliyoruz. Evrenin bilgisayar benzetimi olabileceği düşüncesi 1960’lı yıllarda başlamıştır. Giderek güçlenen bilgisayarlar da aslında simülasyonlar yapılıyor. Benzetimler şuur ya da bilinç sahibi olabilir mi? Bütün yaşam bilgisayarda programlanmış olabilir mi? Bu sorulara cevap vermek şimdilik çok zor.
Örneğin bir benzetimde (simülasyonda) yaşadığımızı düşünelim ve biz de teknolojimizi geliştirip benzetim yapabiliriz. 13 Kat adlı filmin konusu da tam olarak bu. Güçlü bilgisayarlarla benzetim (simülasyon) yapan bilimciler daha sonra kendilerinin de bir benzetim içinde yaşadıklarını öğrenirler.

Simülasyonda mı Yaşıyoruz?
Çoklu evrenler aslında oluşturulan sayısız benzetimler (simülasyon evrenler) olabilir mi? Belki de deneysel bir simülasyon içinde yaşıyoruz. Evet, bu görüş üzerinde de duranlar var. Gizli Dosyalar (X Files) 11. sezonunda uzaylıların yaptığı benzetimi (simülasyon) konu alır. Uzaylılar bu benzetimler de insanların gelişimini ve davranışlarını öğrenmeye çalışırlar. Ve bu benzetim oldukça gerçektir. Bizim gerçekliğimizden hiç bir farkı da bulunmaz.
Uzaylıların Sümilasyon Deneyi miyiz?
Günün birinde insanlar bilgisayar temelli bir bilinç yaratabilirler mi? Ya da bilinç bizim düşündüğümüzün ötesinde bir olgu mudur? Şu anki dünyamız ver evrenimiz oldukça gerçek değil mi? Yine çok büyük bir bilgisayar gücü bize gerekecek. İnsan soyunun beynin bütünün işlenmesi için dünya büyüklüğünde bir bilgisayar gerekir. Yine insan dışındaki çevrenin de benzetimi oldukça fazla bilgisayar gücü gerektirecektir.
Sonuç evren simülasyon olabilir..

Holografik Evren Teorisi
Sicim teorisine göre her atomu oluşturan bütün parçacıklar titreşen sicimlerden oluşur. Titreşim rengine göre de parçacıklar oluşur. Yani aslında her şey bilgi (enformasyon) ve enerjidir.
Bizim dünyamızda her şeyin bir sınırı vardır. Evrenin bir sınırı var mıdır? Daha doğrusu uzay-zamanın bir şekli var mıdır? Nasıl bir yapıdadır? Aslında evrenin bir sınırı olduğunu bize hacim fiziği söyler. Evrenin hacmine yapışık kapalı sicimler müthiş bir baskı ile kara delik gibi çekim kuvveti uygular. Bu sicimler evrenin temel bilgisini içerir. Hacim içinde dolaşan uzay-zamanı oluşturan serbest yani açık sicimler ise aslında kapalı sicimlerin farklı bir görüntüsü, kopyası gibidir. Asıl bilgi evrenin sınırındadır. Her şey oradan kopyalanır. Fakat evrenin içi yani uzay zaman ile evrenin sınırı birbirine benzemezler.

Hologramlarda da örneklenen nesne ile hologram diskindeki desenler birbirine benzemez. Ta ki lazer ile aydınlatılana kadar. Aynı bilgi farklı gerçeklik içindedir. Yani uzay zaman hologram yansıması olabilir.
Hologram da mı Yaşıyoruz? Her şey Hayal mi?
Maldecena ürettiği matematik ile evrenin hologram gibi davrandığını bulmuştu. Madecena’nın kuranın da evrenin sınır yüzeyindeki kuantum alan kuramı ile evrenin hacmindeki fizik kuralları benzer değildir. Ancak plastik hologramları anlamlandıran lazer ışığı gibi olan matematik sözlük ile yapılan çeviride her iki taraftaki bilginin bir diğerinin yansıması olduğu ve aynı bilgiyi içerdiğini Madecena’nın matematik formülü öngörmektedir.
Bu anlatılanlar henüz matematik formüller ile kanıtlanıyor. Bilim ve matematik; biraz da hayal gücü… Farklı fikirler insana aydınlık bir zihin ve aydınlık bir dünya bırakır…
Kaynaklar ve Okuma Listesi
- Michael Talbot: Holografik Evren
- Brian Greene: Saklı Gerçeklik
- Brian Greene: Evrenin Dokusu
- Marcus Chown: Kütleçekimin Yükselişi
Yorumlar