Bir akşam yıllardır görmediği ve pek anlaşamadığı eski arkadaşı Brian Vanderhald'ın evine gelmesi ile Jacıb'ın yaşaşamı değişir.
Süperpoze: Bir Kuantum Romanı Konusu Özeti İncelemesi. Bilim kurgu romanları kategorisindeki David Walton okura romanı, kuantum fiziği, parçacık fiziği ve teorileri temel alarak temellendirilen bir cinayet polisiye kurgusu sunuyor. Our, süperpozisyon, kuantum dolanıklık teorileri; süpersimetri, parçacık ve dalga formu, EPR paradoksu, belirsizlik ilkesi gibi kunatum mekaniğinin sağduyuya uymayan sadece atomaltı evrende geçerli kuralları, makro seviyeye taşıyan bir kurgu ile karşılaşacak. Süpersimetri romanı için buraya dokunun.
İnsanlık sadece bilgi ve bilimle kendine gelecek ve bedeninin ve hantal düşüncelerinin despotluğundan kurtulacaktır. Daha çok okumaya ihtiyacımız var. Öğrendikçe belleğimizde yer kaplayan bütün tartışılmaz doğrular ve inatçı düşünceler silinecek. Yaşam sadece bizim algıladığımız ve kurguladığımız gibi bir yer olmadığını anlayıp bütün ayrımları ve “öteki” kavgalarını bırakacağız. Daha çok ktap için site menüsüne bakabilirsiniz.
Süperpoze: Bir Kuantum Romanı Konusu Özeti
Uzun zamandan beri parçacık çarpıştırıcısındaki görevini bırakan parçacık fiziği profesörü Jacob Kelly karısı ve üç çocuğu ile birlikte yaşamaya devameder. Sakin bir yaşamı ve bolca vakti vardır. Bir akşam yıllardır görmediği ve pek anlaşamadığı eski arkadaşı Brian Vanderhald’ın evine gelmesi ile Jacıb’ın yaşaşamı değişir. Brian saçma sapan konuşarak, kuantum mekaniğindeki ve sadece atomik boyutta gerçekleşen bazi kuantum etkilerini makro boyuta taşıdığındna bahseder.
Brian, elindeki tabancayı karşısındaki kadına doğrultur. İddiasına göre kurşun süperpozisyon ya da kuantum dolanıklığı ile dalga fonksiyonunu değiştirerek (EPR paradoksu ve bir elektronun konumunun tam olarak bilinmemesi ve dalga fonksiyonu çöküp, elektronun belirli bir konumda olana kadar her yerde olması) Jacob’ın karısına isabet etmeden küçük parçalara ayrılıp, erafını dolanacaktır. Tetiğe dokunan Brian’ın dediği olur kurşun isabet etmez.
Daha sonra esli arkadaşının peşine düşen Jacob, parçacık hızlandırıcıda arkadaşının cesedini bulacaktır. Fakat arkadaşı atomaltı ölçekte var olan kuantum varlıklarla iletişim kurmuş ve insanlığın bütün bilgisini d evermiştir. Bu varlık kuantum dalga fonksiyonun belirsizliğinde olduğu gibi bir olasılık bulutu gibi her yerdedir. Konumu belli değildir. İletişim kurduğu herkez süperpoze yani süperpozisyon durumuna geçer. Tıpkı elektronun yerinin tam belirlenememesi ve bir olasılık bulutu halinde her yerde olması gibi…
Kuantum duurmunda bir elektron aynı anda her iki yöne spin attığı yani aynı anda iki yöne de dönme olasılığı olduğu gibi bu kuantum varlıkla iletişime geçen herkes de ikiye bölünür, bir kopyası çıkar. Kararsız hale gelir. İşte romanın başkişisi Jacob ve ailesi de kopyaları ile karşı karşıyadır. Hapiste cinayetten yargılanan Jabob ile dışarıda polisten kaçan ve olayları çözmeye çalışan Jacop, ve evde kuantum varlığın öldürdüğü ailesi ile ondna kaçan kopya ailesi bu karmaşadan çıkmay açalışır. Romanda Jacob’ın iki kuantum olasılığına bölündüğü varlık durumu üst spin, alt spin bölümleri ile ayrılıyor.
Süperpoze İncelemesi Yorumu
Roman yukarıda özetlediğim gibi kuantum mekaniği be parçacık fiziğini ilgilendiren temel kuramlar etrafında kurgulanıyor. Romanın başkişisi, eski arkadaşının kendisine yazdığı ve bütün gizemi anlattığı mektubu okumak isteyince kuantum varlık onun peşine düşer. Romanda yazar adeta bütün kuramları, kuntum mekaniği terimlerini kullnarak bütün tuşlara aynı anda basmış. Özellikle Brian’ın kullandığı teknik, parçacık çarpıştırıcıda bu işin nasıl yapıldığı bilinmiyor. Sadece teorilerin havada uçuştuğu kitap boyunca fantezi ile blim kurgu arasında geçen bir kurgu var.
Daha önce kuantum mekaniği ve parçacık fiziği ile ilgili okumalarınız varsa zaten romandaki temal kavramları bildiğinizden sadece kurguya odaklanacaksınız. Zaten yazar da öyle yapmış teknolojik ayrıntı yerine havada uçuşan teoriler var. Hani Tha Flash, Quantum Leap vb. dizilerdeki kurguya çok benzer bir yapısı var. Süperpoze: Bir Kuantum Romanı okuruna çok hafif bir sosyal kültürel eleştiri verse de genel olarak bilim felsefesi adına pek bir anlatım yok gibi. Sadece yazar kuantum fiziği, Shrödinger’n Kedisi ve olasılık teorilerini , Higgs Bozunu gibi temel teorileri kullanarak fantezi içerikli egzotik bir cinayet bilim kurgu romanı yazmış. Romanda insnaların sağduyuya aykırı hatta öğrendiklerinde adeta şok geçirmeleri gerekirken, gğndelik yaşamlarına devam etmeleri de gerçekçi anlatımı yansıtmıyor. Genel olarak , abartmamak şartı ile, ortalamanın üstünde başarılı bir roman denilebilir.
Okur romanda şu soruların cevabını merak edecek. Acaba katil kimdi? Brian’ı kim neden öldürdü? Dalga fonksiyonu çöküp tekrar kopyalar birleşecek ve kuantum varlık yok olacak mı? Kuantum varlığın amacı ve isteiği nedir? Jacob’ın ailesi hayatta mı?
- Baskı: 320 sayfa
- Okuma süresi: 12 saat
- Yayıncı: April Yayıncılık
Yorumlar