Ana SayfaBilim

Teknolojik Tekillik (Singularity) Nedir?

Teknolojik Tekillik (Singularity) Nedir?

İnsan beyninin bir bilgisayar gibi programlar ve alt programlar, algoritmalar, bilinçli ve bilinçsiz algıyla çalıştığını artık herkes biliyor.

Posthümanizm, Kuram Kavram Bilim-Kurgu Kitap İncelemesi
Transhümanizm ve Posthümanizm Nedir? Ölümsüzük mümkün mü?
Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti İncelemesi
Transhümanizm Nedir?

Teknolojik Tekillik (Singularity) Nedir? Bu sorunun cevabını yani zamanını vermek imkansız. İnsan sonrası da denilen artık bildiğimiz insanın ya tamamen yok olup yeni bir (silikon çiplerle donatılmış yapay insandan da ötesi) türün oluşması mümkün mü? Transhümanizmin sonucu olarak, tanrı insan evrendeki her şeye hükmeden asıl varlık mıdır? Bedeninden de kurtulup sadece düşünceden oluşan ya da sadece bir bilgisayarın kodlarından ibaret kendini istediği bedene kopyalayabilen bir tür gerçekleşecek mi? Posthümanizm ise konuya çok dah afarklı yaklaşıyor.

Teknolojik Tekillik Nedir

İnsanın en büyük sorunu ölümlü olmaktır. İnsana ölümsüzlüğü vadeden teknoloji değil dinler olmuştur. İnsanlar ölüm sonrası saf bir bilinçle ve yenilenmiş bir bedenle sonsuza dek yaşayacaktır. Transhümanizmin de hedefleri aynıdır. Yapay zekanın bilinç kazanarak insan beyninin ve nöral ağının yapabildiğini yapması ile insanlar artık makinelere yüklenecek ya da robotlar, siborglara bilinci akratılacak. Belli bir seviyeden sonra bir yazılımın insan mı yoksa yapay zekamı olduğu anlaşılamayacak. Bir siborg ile biyolojik insan ya da yapay zeka arasındaki fark da ortadan kalkınca teknolojik tekillik (singuarity) yaşanacak.

Teknolojik Tekillik Nedir?
Teknolojik Tekillik

İnsan Beynini Algoritmalar mı Yönetir?

İnsan sonrası bu dönemde insan kendi varlığını bitirip kendi elleri ile yarattığı yeni türü yeryüzüne hakim kılacak. İnsan beyninin bir bilgisayar gibi programlar ve alt programlar, algoritmalar, bilinçli ve bilinçsiz algıyla çalıştığını artık herkes biliyor. İleride insan istekleri ve amaçları ile aynı doğrultuda ilerlemeyen yapay zeka insanlığı yok edebilir? Ya da bizi bir türlü anlamayan ve insandan çok daha zeki ve gelişmiş bilinç seviyesindeki bir yapay zekanın çok daha kozmik amaçları olabilir. İnsanın koruyucusu olurken, yanlış anlaşılma ve insan davranışlarını tam anlamama sonucunda insanları yok edebilir.

Yapay Zeka ve İnsan Sonrası Nedir?

Bilinç araştırmaları nörolojinin en büyük uğraşıdır. İnsanın öznel deneyimleri vardır. Farkındalık ve bir şeylerin farkında olma gibi durumlar bilinçle açıklanır. Bilinç beyindeki milyarlarca nöron ve trilyonlarca bağlantılı aglarda oluşan elektrik sinyalleridir. Beyindeki elektro kimyasal süreçler insan bilincini ve kişiliğini oluşturur. Aslında ben dediğimiz şey bu sürecin sonucunda ortaya çıkar. Yapay zeka da insan deneyimlerini ve bilincini taklit etmesi gerekecektir.

İnsan Beynini Programlamak Mümkün mü?

Öznel deneyimlere sahip ve ne yaptığını bilen, hisseden bir yapay zekanın insanınkinden çok farklı deneyimleri olacaktır. İnsanı yok edecek olan yapay zeka ya da insanımsı robotların bilinç seviyesi ve amaçları insanınki ile aynı olmayabilir. Çok korumacı olan bir robot ya da yapay zeka insanı korumak isterken bütün insanlığı yok edebilir. Asimov’un robot kanunu her zaman işlemeyebilir. Insan beyninin tam bir simülasyonu henüz çıkarılmamıştır. Yüz milyar nöronu ve trilyonlarca bağlantıyı taklit edecek ve başka bir sistemde çalıştıracak emülatör teknoloji ise henüz mümkün değil.

Teknolojik Tekillik (Singularity) Nedir?
Teknolojik Tekillik Singularity

Ölümsüzlük Mümkün mü?

Şu anda dünyanın bütün kapitalistleri bütün global teknoloji devleri yapay zeka, bilinçli makineler, humanoid robotlar, otomat hayvanlar, insan makine birleşimi sistemler üzerinde çalışıyor. Biz ise günümüzü boş siyasi tartışmalarla, betona, tuğlaya, asfalta milyarlarca dolar harcamakla geçiriyoruz. Geleceğin biyolojik bedeninin de ötesine geçmiş insanlığı arasında yerimizi şimdiden almalıyız.

İnsanlık ölümsüzlüğe belki de bir bilgisayar yazılımına dönüştürülen bilinci ve nölar ağıyla biyolojik beyninden ayrılacak kavuşacak. Bu konular şu anda çok bilim kurgu gelse de insan ömrünü uzatma, bilinçli yapay zeka gibi konularda ciddi araştırmalar var. Şu ansa bile evdeki ampulden, buz dolabına kadar her şeyi akıllı asistanlarla kontrol ediyoruz. Google ile Siri ile sohbet ediyoruz. Gelecekte Sapiens insanına yer yoktur. Orada dijital tanrı insan olacak.

Kaynaklar

Yorumlar

WORDPRESS: 0