Tenet zamanda yolculuğa farklı bir açıdan yaklaşan, şimdiye kadar film olarak hiç konu edilmeyen bir türde konuya yaklaşıyor.
Tenet Film İncelemesi Konusu Zaman Yolculuğu konulu Christopher Nolan filmi. 2020 yılının en iyi bilim kurgu filmi olsa gerek. Zaman yolculuğu bilim kurgu edebiyatında da çokça işlenmiştir. Zaman bombaları, zamanda geriye atılan silahlar, geleceğe gönderilen mesajlar, gelecekte hapsedilen mahkumlar…
Filmde konu edilen zamanda geleceğe yolculuk eden daha doğrusu zamanda geri hareket eden pozitron (pozitif yüklü elektron) başta olmak üzere takyonlar ve nötrinolar da bu gizemli zaman yolcusu parçacıklardandır. Ama filmde en önemli ve orijinal taraf sebep sonuç ilişkisinin güzel işlenmesidir. Aslında zamanda geçmişe doğru hareket eden parçacık bize göre geçmişe hareket ediyor, aslında o parça kendi gerçekliğinde boyutunda geleceğe doğru ilerliyor. Aşağıda bu konuya değineceğim.
Daha fazla zamanda yolculuk filmleri, dizileri, bilim kurgu romanları ve fazlası için site menüsüne bakabilirsiniz. Yukarıdaki düğmelere dokunarak en popüler içeriğe ulaşabilirsiniz. Yorum ve önerilerinizi yazmayı unutmayın.
Tenet Film İncelemesi Konusu ve Zamanda Yolculuk
Tenet, zamanda geriye doğru hareket eden pozitronu kullanarak, gelecekten şimdiki zaman gönderilen objeler ile başlar. Gelecekte yapılan bir zaman silahı parçalara bölünmüştür ve bu parçaları birleştirip zamanın sonunu getirilmek istenmektedir.
Aslında burada filmin özetini çıkarmak niyetinde değilim sadece zamanda geriye hareket ve pozitron gibi parçacıklardan ve filmde ki bazı tuhaf yerlerden bahsedeceğim. Örneğin silah ateş edilince önce camdaki deliklerin görünmesi en sonunda silahın ateşlendiğinin görünmesi gibi. Oysa biz kendi zamanımızda önce silahın ateşlendiğini sonra da kurşunun izlerini görürüz.
Tenet Ana Teması (Film Ne anlatmak İstiyor)
Bizim doğrusal zaman anlayışımıza göre zaman geleceğe doğru hareket eder. Yani Silah önce ateşlenir, sonra kurşun namludan çıkar, hedefe doğru gider ve hedefe isabet eder. Buna sebep-sonuç ilişkisi denilir. Ama sonuçlar sebeplerden önce de gelebilir? Zaman bizim zihnimizde sıraladığımız psikolojik bir süreçtir. Yani biz olayları sıraya koyarız, bir olay olduysa tüm anları ile olmuştur. her şey bir anda olsaydı yaşam olmazdı.
Filmde geçmişten gönderilen pozitronlar ve evrilmiş madde aslında geleceğe doğru hareket eder. Evrilmiş maddenin geleceği bizim geçmişimizdir. Bunun tam tersi olarak da bizim geleceğimiz, evrilmiş maddenin geçmişidir. İşte iki zamanı yan yana koyduğunuzda yani uzay içerisinde harekete geçirdiğinizde filmdeki gibi tuhaflıklar ortaya çıkar. Kimi geri hareket yaparken kimileri hareket yapar. Biz, önce sonucu sonra sebebi görürüz. Bu da kafamızı karıştırır.
Tenet Filmi ve Zamanda Geçmişe Yolculuk Paradoksu
Zamanda geçmişe hareket edince kelimeler de tersten duyulur. Filmde bu kural bazı yerlerde ihlal edilmiş. Yine büyük baba paradoksu da filmde her zamanki gibi çoklu gerçekliklere ve paralel evrenlere bağlanmış. Bunlar oldukça klasik. Biz şu andan başlayıp bir saat sonraya gidip, bir saat sonraki bitiş noktamızda tekrar, geçmişe doğru hareket etseydik ne olurdu? Filmdeki gibi geri ve ileri hareketleri görürdük. İlk ileri hareketimizde karşımızdakilerin kendimiz olduğunu bilmezdik bile.
Filmin orijinal kısmı işte bu geri hareketlerdir. Bütün zamanda yolculuk filmlerinde bu detay atlanır. Aslında evrilmiş madde ile zamanda hareket edenlere göre de biz zamanda geri gidiyormuş gibi gözükürüz. Camda önce kurşun izlerini görmemizin nedeni budur. Çünkü biz ervirlmiş zamanın geleceğini yani sonucu sebepten önce görüyoruz. Daha sonra camdan kurşun izleri hepten kaybolur, çünkü diğer zamanda olay henüz gerçekleşmemiştir. Ama biz olayı sondan başa doğru izleriz..
Yine soru sahnesinde de durum aynıdır. Bizim zamanımızda soruda silah parçasının yerini söyleyen ajan karşı tarafta bize göre zamanda geriye doğru hareket eden ve bilgiyi alan iş adamının (Sator) bir anda ajanın yanında belirmesi bu nedenledir. Çünkü diğer zaman bize göre geriye gider. Bilgi aldıktan sonra bizim geçmişimize yolculuk ettiğinden, sırrı öğrenip müdahale edebilir.
Ama aslında evrilmiş zaman sadece bize göre geriye gider, o zamandaki birine göre zaman ileri hareket eder. Aynı uzayda iki zaman kafa karışıklığı yaratır. Bunu anlayabilmek için bir kağıda iki zaman çizgisi çizerek, birini bizim zamanımız diğerini de evrilmiş zaman olarak işaretleyin. Sonra da üzerine olayları yazın.
Filme puanım imdb
Yorumlar