Ana SayfaKitap Yorumları

Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti

Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti

1. Kitabın başlangıcında Rousseau amacının insanların yasaları kolayca okuyabilecekleri, güvenilir, haklı bir yönetim kuralı bulup bulamayacağıdır. Adaletli bir toplum, hukuk kurallarına uyan bir devlet, yönetim çeşitleri kitap boyunca uzun uzun anlatılıyor.

Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Mutluluğun Kazanılması Farabi, Konusu İncelemesi
Hükümdar Niccolo Machiavelli Konusu Özeti İncelemesi
Hayat Bir Rüyadır Kitap İncelemesi Özeti

Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Kitap Konusu Özeti. Kitap 1756-1760 yılları arasında yazılmış. 1762 yılında da yayınlanmış. Çok okunan, adını her yerde duyacağınız bir kitap. Siyaset felsefesi, siyasi tarih, toplum felsefesi, siyaset, devlet yönetimi gibi kategorilerde de değerlendirilebilecek bir kitap.

Kitap okur için bazen çok anlaşılmaz olabilir. İçerikte demode kuramlar, eskimiş siyasi ve devlet düzenleri var. Belki bu bölümler siyaset ve toplum, devlet tarihleri bakımından faydalı olabilir. Felsefe ve siyasetle pek ilgilenmeyen ve popüler kültürün baskısı ile kitabı okuman isteyen benim gibi ilgisiz bir okur galiba kitabı çok dikkatli okumak zorunda.

Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti
Toplum Sözleşmesi

Toplum Sözleşmesi Jean Jacques Rousseau Konusu Özeti

1. Kitabın başlangıcında Rousseau amacının insanların yasaları kolayca okuyabilecekleri, güvenilir, haklı bir yönetim kuralı bulup bulamayacağıdır. Adaletli bir toplum, hukuk kurallarına uyan bir devlet, yönetim çeşitleri kitap boyunca uzun uzun anlatılıyor. Krallar ve yöneticilerin yönetim şekilleri, adaleti ve mutluluğu nasıl sağlayacakları gibi konular bazen sıkıcı olabiliyor.

Özgür irade, özgürlük, güç, ilk toplumlar, toplumların ortaya çıkışı, toplumların ilerlemesi ve siyasi, adalet sistemleri oluşturmaları kitap boyunca inceleniyor. İnsanlar eşit midir? Yaratılıştan eşit değil midir insanlar? Bu konu hoşuma gitmişti. Altını çizdiğim satırlardandı.

Kölelik özgürlük ve tabii ki güç ve haklılık konusu da var. En güçlü en haklı olan mıdır? İnsanlara hatta devletlere boyun eğdirmek savaşlar, krallar, zorbalar, halına zulmedenler gibi altını çizdiğim onlarca satır da yok değildi.

Toplum Sözleşmesi Ana Teması, Kitap Ne Anlatıyor?

Savaş ve savaşa yol açan nedenler, savaşın gerekliliği, savaş hukuku, toplum düzeni, insan toplum ilişkileri, mülkiyet, egemenlik gibi bölümleri zevkle okudum. Egemen güç olma, süper güç olma, devlet ve yönetim biçimleri gibi beni çok sıkan hatta uykumu getiren bölümler de oldu. Günümüzde bile geçerli olacak birçok siyaset, kamu yönetimi, uluslararası hukuk için güzel düşünceler yok değil.

Bir o kadar da eskimiş yönetimler ve artık demode olan düşünceler de dünya siyasi tarihi açısından okunabilir. Bu konulara meraklı olmayan ve sadece popüler kültürün zorlaması ile kitabı okumak isteyen okur sıkılabilir. Genel olarak sevdiğim ve hatta bazı yerlerdeki anlatılanların birebir olarak dünya da ve ülkemizde yaşandığını bile düşünmedi değilim.

3.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Toplum Sözleşmesi Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0