Transhümanizm ne anlama gelir? Yapay zeka, ölümsüzlük ve insan sonrası, insan türünün dönüşeceği dijital varlık tam olarak nasıl bir şey olacak?
Transhümanizm Nedir? İnsanın uğrayacağı büyük değişim yapay zeka, silikon çipler ile yapacağı biohack ile usuldan gerçekleşeceği kesin gibi. Sonuç ise ölümsüzlük arayışı olacak. Transhümanizm karşısında ise post hümanizm var.
İnsanlık tarih boyunca ölümsüzlük peşinde koşmuş durmuş. Ölümsüzlüğü ilk, tanrıların diyarına yanına arkadaşı Enkidu’yu da alıp giden, Kral Gılgamış aramış. Tarihte ölümsüzlük için hayat ağacını, gençlik pınarını aramak isteyen İspanyol istilacılar yeni kıta Amerika’nın yerli halklarını katlettiler. Sonuçta kimse tanrıların sihirli iksirini bulamadı.
Sümer mitolojisinde tanrılar kendilerini ölümsüz yaratıp insanları kendilerine çalışan ölümlü ve üreyemeyen otonomlar gibi ME’lerin yardımı ile yaratılış odalarında yapmışlardı. Transhümanizm ve teknolojik tekillik (singuarity) ve yine tabii ki yapay zeka da Gılgamış gibi, İspanya Kralı Ferdinand ve kraliçe Isabel gibi insanın ölümsüzlük arayışından başka bir şey değil.
Transhümanizm Nedir?
Transhümanizm ne anlama gelir? Yapay zeka, ölümsüzlük ve insan sonrası, insan türünün dönüşeceği dijital varlık tam olarak nasıl bir şey olacak? Vücudu olmayan tamamen verilerden ibaret bir varlığa mı dönüşeceğiz? Evren içerisindeki varlığımızın ölümsüz olması ne kadar mümkün?
Burada transhümanizm, teknolojik tekillik, siborg, insan bedeninin biyolojik olmayan yapay parçalarla birleşmesi konularını inceleyeceğiz. Biyolojik vücut ile silikon ya da daha farklı vücut parçaları birleşecek mi? Yapay zeka ve insan sonrası yeni bir insan türü dünyadan doğup evrene yayılacak mı? Bedensiz insan ve yeni insan nasıl bir varlık olacak? Sonsuza dek yaşamak yani ölümsüzlük gerçekleşecek mi?
Transhumanizm insan bedeninin ve zihnin, bilincin makinelerle, siborg benzeri robotlarla ya da yapay zeka ile birleşip insanüstü yeni bir varlığın insan eliyle oluşmasıdır. Ölümlü olan ve bedensel yetenekleri oldukça kısıtlı olan karbon temelli insan ile silikon temelli yapay zeka birleşecek bu birleşme süper insanı ortaya çıkarmayı amaçlar. Özellikle bilinç taşıma ya da aktarma ile insan bilincini yeni konaklara taşıyarak ölümsüz bir insan hayal eder. İnsan bedenini modifiye ederek ek özellikler kazanması, makinelere bağlanması “an meselesidir.” Böylece insanın bütün zayıflık ve eksiklikleri ortadan kaldırılmış olur.
Bilinç ya da benliğimiz biyolojik vücudumuzda tehlike altındadır, ölünce her şey biter. Bilincimizi her şeyi ile mükemmel bir siborg’e aktardığımız gibi bir bilgisayara da aktarabiliriz. Böylece bedenin sınırlamalarından da kurtulmuş oluruz. İnsan biyolojik bedeninin kısıtlamalarını aşarak, makinelerle birleşip, bütün beyin faaliyetlerinin, nöral ağlanın simülasyonunu çıkararak insanüstü bir varlık olur.
Ölümsüzlük ve Teknolojik Tekillik
Transhumanizm dinlerin vadettiği sonsuza dek yaşama, yeni genç bedenlerle dirilmeyi bu dünyada sunarak bir nevi dinin görevini de üstlenir. Kişi kendini istediğinde makineye istediğinde bir bilgisayar ağına, istediğinde sanal gerçekliğe aktararak sonsuza dek yaşar. Yaşam için illa ki bir bedene gerek de olmaz. Transhumanizm uzak gelecekte az çok gerçek olacak. Ben insanların makinelerle birleşeceği ve ömürlerini çok uzatacaklarını düşünüyorum.
Şu anda bile akıllı cihazlar adeta bizim birer organımız haline geldiler. Hiç birimiz cep telefonu olmadan yaşayamıyoruz. İnternet yoksa yaşam adeta karanlık bir yer oluyor. Tekno Punkçular, biyo hackerler bedenlerine işe yaracağını sandıkları elektronik implantlar takarak şimdiden vücutlarını modifiye ederler. Tabii ki bunların işe y aradığı söylenemez. Gelecekte insanlarla yapay zekanın birleşeceği kesin.
➡️ Bu yazının devamı niteliğindeki teknolojik tekillik ve ölümsüzlük nedir? yazısını okumak için buraya dokunun.
Kaynaklar
- Ray Kurzweil, İnsnalık 2.0 Tekilliğe Doğru Biyolojisini Aşan İnsan
- Max Tegma: Yaşam 3.0: Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak
- Mark O’Connell: Makine Olmak: Mütevazı Sorunumuz Ölümlülük ve Bunu Çözmek İçin Siborglar Ütopyacılar Hackerlar Fütüristler Arasında Bir Yolculuk
- Paul Scharre: İnsansız Ordular: Katil Robotlar, Otonom Silahlar ve Makine Savaşları
- Yuval Noah Harari: Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi, Tıpkı Basım
- Stanislas Dehaene: Bilinç ve Beyin
- David Eagleman: Beyin Senin Hikayen
Yorumlar