Turing Makinesi, Çin Odası Deneyi, Yapay Bilinç Nedir? Bilgisayarlar Düşünebilir mi? Captcha ne demek? Cahpcha doğrulaması ne anlama geliyor?
Turing Makinesi, Çin Odası Deneyi, Yapay Bilinç Nedir? Bilgisayarlar Düşünebilir mi? Captcha ne demek? Cahpcha doğrulaması ne anlama geliyor? Turing’den yani Turing Makinesi ile birlikte gelişen bilgisayar teknolojisi şu anda silikon çiplerle devam ediyor. İleride kuantum bilgisayarları, bilinçli humanoid (insan benzeri) robotlar icat edilecek mi? İnsan bilincini eskiyen ve ölmek üzere olan biyolojik bedeninden alıp humanoid robotlara nakledebilecek mi? Ya da yarı insan yarı makine karışımı yeni bir türün yaratıcısı olan insan kendi sonunu mu getirecek? Humanoid nedir? Ne anlam ifade ediyor?
Yukarıdaki düğmelerden daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz. Site menüsünden yine bu benzer içeriğe ulaşacaksınız. Yazar olmak ve sitede içerik üretmek isterseniz kırmızı düğmeye dokunarak ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Turing Makinesi, Çin Odası Deneyi, Yapay Bilinç Nedir?
Yapay zeka ve yapay bilinç ve en ilginç iki test olan Turing Testi ve Çin Odası Deneyi gibi düşünce deneylerine değineceğiz. Bütün bu deneylerin amacı bilgisayarların, yazılımların insan gibi bir bilince sahip olup olmadığıdır. Yani makineler ya da bilgisayarlar, yaptıkları işlemlere kendileri karar vererek, ne yaptıklarını bilerek, duyguları ile karar verebilir mi? Yaptıklarının farkında olabilir ve bir kişilikleri olabilir mi?
Turing Testi Nedir? CAPTCHA Nedir?
Tuuring Makinesi ve Turing Testi internette sıkça kullanılan makine-insan ayrımını yapmaya yarayan CAPTCHA teknolojisine ilham kaynağı olmuştur. CAPTCHA ile sistem bizden insan olduğumuzu onaylamamızı isteyen ve sadece insanın ayrımını yapabileceği soruları sorar. reCHAPTCA, Google tarafından sunulan en modern teknolojilerden biridir.
Turing Makinesi Nedir? Yapay Bilinç Nedir?
“Alan Turing tarafından icat edilen Turing makinesinin ana fikri esasında hayli basittir: Turing makinesi bir insanın gerçekleştirebildiği temel hesapları, daha önceden belirlenmiş sıralamada yapabilen ve böylece (bir insan tarafından) çözülmesi mümkün bütün matematiksel problemleri çözebilen ve hatta matematiksel kanıtları bile gerçekleştirebilen bir makinedir. Alan Turing, Turing makinesi’nin yardımıyla bir algoritmayla çözülmesi mümkün olan her türlü matematik probleminin Turing makinesi ile çözülebileceğini kanıtlamıştır.”
“Makalesinde teorik ve matematiksel temellere dayalı sanal bir makineden bahseden Turing, her türlü matematiksel hesabın bu sanal makineyle yapılabileceğini iddia ediyordu. Turing’in 1950 yılında yayınlanan “Hesaplama Mekanizması ve Zeka” (İngilizce Computing Machinery and Intelligence) isimli ikinci makalesi ise, makineler ve zekayla ilgili birçok tartışmalı konuya cevap niteliğindeydi. İşte bu makalelerde sözü geçen sanal makine daha sonraları bu adla isimlendirildi.”
Çin Odası (Deneyi) Nedir?
Turing Testini bir makine geçse bile bu makinenin bilinçli tercihler yapmadığını sadece bilinci taklit ettiğini gösterir mi? Aslında makine zeki değildir sadece öyle gözükür. John Searle, Çin Odası düşünce deneyi ile Turing Testi’nin aslında işe yaramayacağını anlatır. Testi geçen yapay zeka aslında ne yaptığının farkında değildir. Bir odada bulunan adam düşünün. Elinde bir kitap var. Bu kitapta, dışarıdan içeriye atılan Çince mektupları çözeceğiniz bir İngilizce kılavuz vardır.
Odadaki adam sadece İngilizce bilir ama kılavuz sayesinde dışarıdakiler onun Çince bilip bilinçli cevaplar verdiğini sanacaktır. Odadaki dam aslında dışarıdan atılan kağıtlardaki yazılanları anlamaz, sadece taklit eder. Turing testini geçen bilgisayarın da aslında bilinçli cevap veremez.
Bilgisayarlar da düşünemez ve sadece kendilerine verilen semboller ve veriler ile programlandıkları gibi çalışırlar. İnsanlar konuştukları şeylere anlam verirler, her şeyi anlamlandırırlar. Oysa bilgisayarlar (semantik) anlam veremezler, sadece anlayamadan programlandıkları gibi cevaplar verir ama içeriğin anlamına ulaşamazlar. Deney bunu iddia eder. Deneyin başka bir versiyonunda d a odadaki adam kurallar kitabını ezberlemiştir, sembol kartları da içeri girip tekrar dışarı çıkarılan bir mekanizmaya bağlıdır.
Alan Mathison Turing kimdir?
Neleri icat etmiştir? Turing testi nedir? Turing, matemetikçi, manktıkçı, kriptolog… İlk bilgisayarın fikir babası. Turing Testi ve ilk modern bilgisayar olan Turing Makine’si ile tanınır. Turing, yapay zeka devrinin 2000 yılına kadar başlayacağını 50’li yıllarda haber vermişti. 2. Dünya savaşında Nazi’lerin şifreleme sistemi olan Enigma’nın şifresini çözerek savaşın erken bitmesine ve 3 milyon insanın yaşamının kurtulmasına sebep olmuştur.
Talihsiz olaylar sonucunda intihara sürüklendiği zaman 42 yaşındaydı. Apple’a logosu yanı ısırılmış elma aslında Turung’in siyanüre batırılmış elmasını simgeler. Turing’in intiharı da bu şekilde olmuştu. Turing hakkında filmler ve kitaplar bulmak mümkün. Her zaman bir kural vardır: haksızlık yapanlar daima unutulur ve tarihin tozu olur ama, yaşama ve insanlığa katkı yapanlar asla unutulmaz.
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912’de İngiltere’de doğar. Matematikçi, kriptolog ve bilgisayar bilimcisidir. 2. Dünya Savaşı’nda Alman kriptolarını çözdüğü için savaş kahramanı sayılmıştır. Özellikle yapay zekâ konusunda çalışmalar yapmıştır. Asıl kendisine ün getiren Turing Makinesi’dir. Bilgisayar ile hesaplama çağının öncülüğünü yapmıştır.
Yorumlar