Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Üç Silahşor Alexandre Dumas Kitap Özeti İncelemesi

Üç Silahşor Alexandre Dumas Kitap Özeti İncelemesi

Maceradan maceraya koşan, çapkın ve bir o kadar da iş bitirici Athos, Prothos, Aramis ve D'artagnan sonunda istekleirne kavuşacaklar mı?

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti İncelemesi
Dar Kapı Andre Gide Konusu, Özeti İncelemesi
Madame (Madam) Bovary Konusu Özeti İncelemesi
Bir İdam Mahkumunun Son Günü Özeti İncelemesi

Üç Silahşor Alexandre Dumas Kitap Özeti İncelemesi. Kitabın adı hep yanlış telaffuz edilir. Üç Silahşor romanı “Üç Şilahşörler” şeklinde yanlış yazılır. Burada hem çoğul eki yanlıştır hem de “ö” harfi yanlıştır. Silahşor, doğru yazılış şeklidir. Her neyse kitabın özeti, konusu, incelemesi asıl konumuz. Birbirlerinden ayrılmayan dört arkadaş Athos, Prothos, Aramis’e dördüncü bir arkadaş daha katılrı o da D’artagnan’dır. 760 sayfa oku oku bitmeyen bir kitap gibi görüne bilir. Ama çok eğlenceliydi. Aslında roman okumayı pek sevmesem de edebiyat harikalarını okumamak olmaz.

Romanlardaki felsefe, tarih, siyaset, toplumsal sorunlar ya da gizem bir romanı okumamdaki etkenler arasında. Onun haricinde uzun uzadıya bir romanı okumak istemem. Günümüzde çok satan okunan diye bize satılmaya çalışılan özellikle “genç kurgu” adı altındaki kitaplar resmen harf israfı.

Kitaplar aydınlıktır. Bizi tartışılmaz doğrularımızın sabit açısından kurtarıp, yeni dünyaların ufkunda yolculuğa çıkarır. Menüden daha fazla kitaba erişebilirsiniz. Yukarıdaki renkli düğmelerden en ilgi çeken kategorilerdeki kitaplara erişebilirsiniz.

Üç Silahşor Alexandre Dumas Konusu Kitap Özeti

Zeki, çevik ve silahşor olmak isteyen 19 yaşındaki genç, D’artagnan babasından aldığı mektupla yola çıkar. Babası din savaşlarına katılmış eski bir silahşordur. Silahşorların konumatanı Tireville için yazılan bir mektupla yola çıkan silahşor adayı çok heveslidir. Babasının yazdığı tavsiye mektubunu yolda uğradığı bir handa çıkan kavgada çaldırır. Çok kavgacı ve ani hareketler yapan D’artagnan mektubu yüzünde  yara olan bir silahşora çaldırır. Yaralarını annesinden aşdıüı özel formülle iyileştiren geön adam yoluna devam eder. Silahşorların komutanının makamına gider ve mektubu kaybettiğini söyler. Babasını tanıyan komutan onu silahşor olmak üzere eğitim alacağı okula göndermeye karar verir.

Üç Silahşor Alexandre Dumas Kitap Özeti İncelemesi
Üç Silahşor Alexandre Dumas

Bu sırada mükemmel savaşçı olan üç arkadaş Athos, Prothos ve Aramis D’artagnan ile ie tanışır. Hepsiyle ayrı ayrı tanışan genç silahşor adayı üçüyle de duello yapmak için randevulaşır. Fakat bu duelloyu Kardinal’in muhafızları engeller. Birbiriyle tanışam üç arkadaş, bir yandan Kardinal’in oyunlarını bozarken bir yandan da Kraliçe’ye yardımcı olurlar. Devlet işlerine, entrikalara karışırlar. Özellikle Kraliçe’nin sevgilisi olan Buckingham Dükü üzerinden yapılan entrikalar romanda epeyce yer kaplar. Kardinal kendi muhafız gücünü kurup Kralı yönetmek isterken bir yandan da kendine karşı gelen herkesi yok etmeye çalışır. D’artagnan Kardinal’in hedefindedir. Bir yandan da aşk yaşamlarını dürdürmeye çalışan  silahşorlar “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz” sloganı ile birbirlerinden hiç ayrılmazlar.

Üç Silahşor Ne Anlatıyor? Ana Teması (konusu) Nedir?

Beyaz perde uyarlaması yapılan, roman kişileri ile gendemde olan üç mü yoksa dört kişiler miydi tartışılan bu başyapıt ile ilgili kısa başlıklara geçelim.

Üç Silahşor Kaç Kişidir?

İlk başta üç kişilerdir. Roman üç silahşor arkadaşı temel alır. Üç arkadaş aralarına güvenebilecekleri ve testlerinden geçecekleri dördüncü silahşoru D’artagnan’ı da alırlar. Dolayısıyla dört silahşor arkadaş olurlar.

Üç Silahşor’un Adları Nelerdir?

Athos, Prothos ve Aramis’tir. Daha sonra yanlarına genç ve dürüst D’artagnan da katılır.

Üç Silahşor için söylenen klasik “onlar aslında dört silahşor” ifadesini çok duyarız. D’artagnan romanın çoğunda henüz bir silahşor değildir. En sonunda silahşor olur. Savaşlar sürer. Din ve mezhep savaşları ön plandadır. Kardinalin de katıldığı büyük bir savaşa katılırlar. Gerçekten de mezhep ayrılıkları o kadar aşırı mıdır bilmiyorum.

GaskonyaIı olduğundan D’artagnan da sürekli aşağılanır. Hem dini liderliği hem kendilerine özel mahkemeleri ve kolluk kuvetini elinde tutan kardinal adeta devlet içinde devlettir. Savaşların din ve mezhep nedeni ile yapılması da ayrı bir saçmalıktır. Romanın içindeki tarihini olaylar ne kadar gerçeğe dayanıyor onu bilmiyoruz. Ama günümüzde bu olayların %100’ünü yaşıyoruz. Özellikle devletler içindeki dini grupların, güçlenmesi ve kendi hakimiyetlerini kurmak için her şeyi yapmaları bize günümüzde çok tanıdık geliyor. Zevkle okunacak Macera ve heyecanh dolu bir Alexandre Dumas yapıtını okuyun!

4.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Üç Silahşor Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0