Uranyum Savaşları, Nükleer Çağı Başlatan Bilimsel Rekabet, Nükleer yarış, atom bombası Üzerine Bir Kitap. Bilim okumalarımın en güzel kitaplarından b
Uranyum Savaşları, Nükleer Çağı Başlatan Bilimsel Rekabet, Nükleer yarış, atom bombası Üzerine Bir Kitap. Bilim okumalarımın en güzel kitaplarından biri diyebilirim. Yazar Amir D. Aczel’in 2009 yılında kaliteli içeriğe sahip bu kitabını tavsiye ediyorum. Her ne kadar kitap biraz eski tarihli olsa da içinde yazanlar, içindeki bilim eskimedi. Kitabı 2014 yılında okumuştum. Arada eski kitaplara tekrar bakıyorum. Nükleer rekabet, atom bombası, geleceğin nükleer füzyon teknolojileri, uranyum zenginleştirme gibi çok iyi konular kitapta. Popüler bilim kitapları ülkemize geç geliyor.
Kitap uzun yıllar yıllar sonra çevriliyor. Popüler bilim kitaplarında bile dışa bağımlıyız. Bilim üretebiliyor muyuz da popüler bilim kitabı yazalım? Bilim her zaman ileriyi gösterir. Her türlü tartışma ve çatışmadan; anlamsız ayrımlardan bilmek ile kurtulacağımız kesin. Atom bombasına neden olan bilimsel süreç ise insanlığın yüz karası. Kitapta atom bombası nasıl yapılır, atom bombası nasıl çalışır? Radyoaktivite nedir? Nükleer silahlar gibi konular nükleer fizik bilgileri ve dünya barışı konuları da var.
Uranyum Savaşları, Nükleer Rekabet Üzerine Bir Kitap Konusu Özeti
Kitabın ilk konusu 2. dünya savaşında Japonya’nın iki şehrini yerle bir eden atom bombası. Çok etkileyici bir anlatımla bu yok ediş anlatılıyor. Daha sonra uranyumun bulunması, işlenmesi anlatılıyor. Uranyum elementinin bulunması da kazara oluyor. Altın arayan Avrupa’lı istilacı, kapitalist yamyamlar şanslıymış. Marie Curie’den başlayarak uranyum ve radyoaktivite konusu kitapta tarihi sıraya göre anlatılıyor. Thompson, Ernest Rutherford deneyleri konu ediliyor. Atom modelleri, nükleer araştırmalar ile devam ediyor kitap. Wilhelm Röntgen’in X ışınlarını bulması, Becqueral’in uranyum ışımasını bulması, Hans Geiger’in radyoaktivite sayacını bulması gibi konular da kitapta anlatılıyor.
Enrico Fermi’nin uranyumun sırrını çözmek üzere yaptığı çalışmalar daha sonrasında Nazi Almanya’sından kaçan nükleer bilimciler Fermi ile birlikte nükleer santraller kurup, atom bombası üzerine çalışırlar. Uranyum savaşları atom bombasını icat etmiştir. Diğer yandan da Nazi’ler atom bombası için çalışırlar. Heisenberg, Bohr gibi ünlü parçacık fizikçileri de bu iş için çalışırlar. Dünyanın geleceği ve nükleer enerjinin gelecekteki tehlikeleri ve temiz enerji gibi konulara da kitabın son kısmında yer veriliyor.
Nükleer Rekabet, Atom Bombası, Dünya Barışı
Kitap kesinlikle çok iyi. Kitap, radyoaktivitenin keşfedilmesi öncesinden yani uranyum elementinin nerede nasıl bulunmasından başlayarak temiz bir anlatım sunuyor. Uranyumun kullanılması, zenginleştirilmesi, işlenmesi için ülkeler birbiri ile yarışıyor. İnsanlık için oldukça tehlikeli bir oyundur bu yarış. Radyoaktivite, radyasyon, kuantum fiziği, atom fiziği, parçacık fiziğinin nasıl geliştiğini kitap çok iyi anlatıyor. Atom modelleri, elektronun keşfi, X ışınları, Crue’lerin ışınımı bulmaları, Röntgen’in X ışını, parçacık fiziğinin kurucularının çalışmaları ile müthiş bir kitap. Kitabın öyle ağır bilimsel bir dili yoktur. Çok akıcı bazen de ibret verici, felsefi, düşündürücü bir dili var. Bu konuda okunacak iyi bir kitap.
- Kitap sayfa sayısı: 256
- Okuma süresi: 12 saat
- Yayıncı: Alfa yayınları
Yorumlar