Usta Ve Margarita Mihayl Afanasyeviç Bulgakov'un fantastik romanıdır. Şeytan, insan; iyilik, kötülük ve Hristiyanlığın konu edildiği bir başyapıttır.
Usta Ve Margarita Kitap Özeti İncelemesi. Mihayl Afanasyeviç Bulgakov’un fantastik romanıdır. Bulgakov’un Rus edebiyatında çok önemli bir yeri vardır. Sovyet Rusya’sının en baskıcı döneminde yaşadığı için çok bahtsız olsa gerek. Romanı çok çabuk okudum. Genelde bir kitabı alınca en az iki ay sonra okurum. Bu kitapta da bu geleneğimden vazgeçmediğimi söylemem gerekiyor. Hatta geçenlerde 4 yıl önce alıp da okumayı unuttuğum iki muhteşem kitabı da okuyup bitirdim. İtiraf etmeliyim ki okuyacağımdan çok kitap alıyorum. Bulgakov’un kitaplığımdaki bütün kitaplarını okudum. Zaten yazarın dört kitabını okudum. Diğer Bulgkov kitapları için buraya dokunun. Unutmadan romanı ayrıca karanlık edebiyat etiketi ile de etiketledim. Bu kategoriye de çok yakışacağını düşündüm.
Gelelim romanın film ya da dizi uyarlamasına. Filmi/dizisi yapılan kitaplar ya da romanlar kategorisinde. Kitabı okuduktan sonra diziyi izledim. Gerçekten dizi çok iyi, başarılı ve romanla aynı yapılmış. Romanı okurken hayal ettiğiniz mekanlar, kişileri tekrar karşınızda görmek ayrı bir zevk. Tabii ki kitaptaki uzun sayfalar ve anlatımın yerini hiç bir film ya da dizi alamaz. Fakat genel olarak romanın atmosferini iyi yansıtan bir mini dizi. Aşağıda bir fragman bulunuyor. Dizinin müziği ve gerilim içeren şeytani havası çok ama çok iyiydi.
Usta Ve Margarita Kitap Özeti Konusu
Kitabın kısa bir özeti. Aslında roman içinde roman okuyacaksınız. İlk olarak kitabın kendi konusu ikinci olarak da Usta’nın romanını okuyacaksınız. Usta’nın romanı İsa’nın çarmıha gerilmesi ve havarilerini konu ediniyor. Pantius Pilatus ile Matta Levi arasındaki iyi ile kötünün şavaşı anlatılıyor. Tanrı’nın varlığı, şeytanın varlığı gibi konular ise romanın neredeyse ana teması diyebilirim.
Şeytan, yardımcıları ile yere inince ilk olarak İsa ve şeytana inanmayan Berlioz ve Ponıryof’u mahvediyor. Yazar arkadaşlara başlarına gelecek felaketi anlatıyor. Yayın yönetmeni tam de şeytanın yani Wolan’ın dediği gibi başı koparak ölüyor. Şeytan ve yardımcıları rahat durmuyor. Şarlatanlıklarına devam ediyorlar. Pantius Pilatus üzerine yazdığı romanını yakan ve akıl hastanesine düşen Usta’nın yardımına sevgilisi koşuyor. Margarita şeytanla anlaşma yaparak ustayı hapis olduğu hastaneden çıkarıyor. Şeytan ve yardımcıları şehri yerle bir derken Usta ve sevgilisi de ruhlarını şeytana teslim ediyorlar.
Usta ve Margarita Yorumu İncelemesi
Bulgakov, kitapları yasaklanan bir türlü huzur bulamayan bir yazar olarak Usta’ya benziyor. Romanda kötülük kazanırken, Pantius Pilatus’un ruhu da huzura erişiyor. SSCB yönetimi her şeyi yalanlayıp, olağanüstü olayları bir hayal olarak değerlendiriyor. Zaten onlar da bir nevi şeytandır. Her zalim yönetimde ilk olarak yasaklanan kitaplardır. Yakılır ve yasaklanırar. Yazarın kitapları da öyleydi. Ama kitaplar yazarın zihnindedir. Usta’nın kitabı da zihnine kazınmıştı.
Şeytan ve kötülükler iyiliği; karanlık aydınlığı getiriyor. Kitabın 2005 Rus yapımı 10 bölümlük bir dizisi de var. Kitaba tamamen sadık kalınarak yapılan diziyi de izledim. Kitaba tekrar gelecek olursak, insanların maymun iştahı, para için yaptıkları rezillikler de eleştiriliyor. Yine zamanın Rus yönetiminin de baskı rejimi de eleştiriyor. Hristiyanlık, İsa; inanç konusu da romanda her şeyi birleştiriyor.
- Baskı: 520 sayfa
- Okuma süresi 12 saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar