Uzaktan Kumandalı Kız İncelemesi Yorumu ve Özeti yapay zeka ve insan zihninin bir avatara aktarılmasını konu eden ilk romanlardan biridir.
Uzaktan Kumandalı Kız İncelemesi Konusu ve Özeti, kitap değerlendirmesi yorumu: Roman bilim kurgu türünün en iyilerindendir. Aşağıda yorumunu ve incelemesini yaparken yazacağım gibi kitap çoğu filme ve diziye ilham kaynağı olduğunu okur okumaz anlayacağız. James Tiptree, JR. Yazarın takma adıdır. Yazar aslında erkek değildir. Bu takma ad ile bilim kurgu romanları yazan Alice B. Sheldon’ın kimse bir kadın olduğunu bilmiyordu. Hatta romanlarının “erkeksi” olduğu, kadınlara has hiçbir özellik taşımadığını bile söyleyenler olmuştur. Uzaktan Kumandalı Kız aslında uzak bir gelecekte geçen distopya romanıdır. Daha fazla distopya türü kitap için buraya tıkla. Bilim kurgu türü için de buraya tıklaman yeterli.
Uzaktan Kumandalı Kız İncelemesi Yorumu ve Değerlendirmesi
Kitabın incelemesi ve değerlendirmesini kısaca yapmak istiyorum. Kitabı çok kısa bir sürede bitirdim. Ama söylemem gerekir ki çeviri kaynaklı mıdır bilmem ama bazen kitaptan koptuğumu hissettim. Sanki bazı olaylar aniden gerçekleşiyor ve bağlantısız gibi gözüküyordu. Bunun dışında kısa net bir kısa roman. Özellikle ön sözde yazar hakkında bilgiler edinmek çok iyiydi. Yazarın gerçek kimliği, adını gizleyişi herkesin yazarı erkek sanması ve 1987 yılında intiharına kadar her şey var. Romanda adı geçen elektronik cihazlar ve teknoloji fütüristtik değil. Ama anlatım ve ifadeler, distopya içindeki uygulamalar fazlası ile gelecekçi.
Özellikle kuklaları yöneten insanlar. Avatar tabirini bugün çok iyi biliyoruz. İnsanın, kendi kopyasını yönettiği onlarca sinema filmi ve dizi yapıldı. Yine insanların kusursuz kopyalarının yapıldığı, kopyaları anlamanın tek yolunun gözün bebeğinin tepkisiyle anlaşıldığı (….) filmi ve benzerleri… Yine bilinç kopyalama, insan zihnini makinelere aktarma konuları da işlendi. Yine ve yine insanın kendi benzerini yedek vücut olarak kullanılmak üzere ürettirdiği filmler yapıldı. Benzer kitaplar yazıldı. Ruh ya da bilinç nedir? Bilinçli olduğumuzu nasıl anlarız?
Bu sorularla ilgili de romanlar ve sinema uyarlamaları yapıldı. Bilinçli, yapay zekaya sahip robotların insanlara âşık olası, bilinç kazanan bilgisayarın programcısına âşık olması gibi yine onlarca film ve dizi yapıldı. Yine aklımıza gelen ve son zamanlarda üzerinde çalışmalar da yapılan yaşamın bir hologram yansıması olduğu konusu da var. Hologram teorisine göre aslımız, evrenin daha yüksek boyutlarında çok farklı fizik kurallarına göre varlıklarını sürdürüyor. Bu varlığın biçimi bizimkinden çok farklı ve bilinmiyor. Bizler ise o gerçek varlığın, holografik bir yansıması olabiliriz.
Uzaktan Kumandalı Kız Romanın Konusu Beyni Programlamak
Kısacası roman insan nedir? Ruh ve bilinç başka bedenlere taşınabilir mi? İnsanı insan yapan nedir? Bilincimiz ve duygularımız olmadan basit biyolojik birer makineden farksız mı oluruz? Gibi soruları aklımıza getiriyor. Tabii ki gelecekteki dünyada reklamların yasaklanması kitabın ana konusu. Reklam yasağını aşmak için bu tip popüler kuklalar ile ürün yerleştirme yöntemi ile reklamlar yapılır. Kuklaları ise beyni ve bütün sinir sistemi bir makine bağlanmış insanlar kullanılır. Gelecekte sermaye sahipleri ürün tanıtımı için benzeri şirketler kurmuşlardır.
Bütün dünya programlanmıştır. Haberlerde her şey saklanıyor ve sadece önemsiz olaylar konu ediliyor. Bütün iletişim kanallar kontrol altına alınmıştır. İnsanlar sadece şirketlerin istediklerini, verdiklerini alıyor ve başka bir şey istemeyecek şekilde programlanmıştır. Kuklalar ise çok ünlü kişiler haline getiriyor ve kuklalar üzerinden ürün yerleştirme yöntemi ile reklamlar yapılıyor. Kuklalar ve giyerse, neyi severse insanlar da onların aynını yapıyor. Şu an ki sosyal medyada bizi yönlendiren video kanalları da aynı şeyi yapmıyor mu? Sırf çok izlendiği ve çok abonesi olduğu için her sözü ilahi emir gibi yerine getirilen Youtube yayıncılarının tek amacı para kazanmak ve ürünleri pazarlamak değil mi? En çok okunan kitaplar, en çok dinlenen müzikler “top list”ler hepsi aslında bizim nasıl programlandığımızı ve kontrol altına alındığımızı göstermiyor mu?
Kitabın Özeti
Uzaktan Kumandalı Kız romanın özeti ve konusu: P. Burke adında çirkinliğinden ve yaşamdan bıkmış ve intihar girişinde bulunan biri özel bir reklam ve kukla şirketi olan GTX şirketi tarafından yaşama döndürülür. İntihar girişiminde bulunanlar hükmen ölü sayılırlar. P. Burke GTX şirketi tarafından yer altındaki gizli yapıda beyni ve bütün sinir sistemi bir makineye bağlanarak bir kukla kıza komut vermesi için kumanda odasına kapatılır. Burada beynine ve sinir sistemine takılan elektrotlarla Delphi adındaki kuklaya ruh, bilinç ve insan duygularını aktarır. Delphi GTX şirketinin holokamera çekimleri ile ürün tanıtım ara yüzü olarak kullanılır. Kimse onun bir kukla olduğunu bilmez. Kuklalar insanlar arasında gezerek şirketin amaçlarını ve ürünlerini gizliden tanıtır. Çünkü açıktan ürün reklamı yasaklanmıştır. Fakat Delphi’ye âşık olan Paul büyük sorunlara neden olacaktır.
🍭Uzaktan Kumandalı Kız: Tüm Dünyayı Programlamışlar
Baskı: 72 sayfa
Okuma Süresi: 1,5 saat
Yayıncı: İthaki Yayınları
Yorumlar