Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti İncelemesi

Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti İncelemesi

Gelecekte insan ve yapay zeka gelişimi bir tekillikte birleşecek mi? Yeni bir türe mi evrileceğiz? Bilinçli makineler yapmak mümkün mü?

Baskı: 464 sayfa
Okuma süresi: 10 saat
Yayıncı: Pegasus Yayınları

Bilinç Nedir? Bilinci Kopyalamak Mümkün mü?
Incognito Beynin Gizli Hayatı Kitap Konusu İncelemesi
Dostoyevski Sendromu Zeki Olma Hastalığı Nedir?
Görünmez Goril Kitap Özeti İncelemesi Yorumu

Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti İncelemesi. Yapay zeka, bilinçli robotlar, bilgisayarlar, yazılımlar konusunda yazılan onlarca kitap var. Akıllı şehirlerde yaşayan insanın geleceği ne olacak? Makineler insanlaşırken insan da yapay zeka ve silikon çiplerle donatılacak. Gelecek tahmini hemen hemen bundan ibaret. Tabii ki bu tahmini tutucu ve sabit düşünceli hiç bir kimse sevmeyecektir. İnsanın geleceği şu andaki insandan çok farklı olacağı kesin.

Bilim bir gün binlerce yıllık inanışlarımızı tahtından indirecek. Sadece yaşayan ve ölen bir tür olmak yerine çok uzun yaşayan belki de bir şekilde bilinç ve özne deneyimleri yeni bedenlere aktaran bir tür olacağız. Kendi evrimimize kendimiz müdahale edeceğiz. Benim hiç bir dogmatik düşüncem yoktur. Tek inandığım bilimsel veriler, kanıtlar. İnsanlık binlerce yıl yanlış şeylere inanıp bilimin yolundan gitmedi. İnsanlık Ortaçağ karanlığından daha önce çıksaydı nasıl bir dünyada olurduk? Belki de şu anki dünyayı yüzlerce yıl geride bırakmış olacaktık. Ayrıca aynı konulara değinen ve teknolojik tahminlerde bulunan Ray Kurzweil İnsanlık 2.0 kitabı için buraya dokunabilirsiniz.

Kitaplar insanın dünyasını aydınlatır. Bize yeni bir dünyanın kapısını aralar. Kendimizi bulacağımız kitaplar okumalıyız. Daha fazla kitap için site menüsüne bakabilirsiniz. Yorum yazmayı unutmayızn, ne düşündüğünüzü merak ediyoruz.

Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti İncelemesi
Yaşam 3.0 Max Tegmark

Yaşam 3.0 Max Tegmark Kitap Özeti Konusu

Kitabın konusu yapay zeka ve geleceğin insanı. İnceleme bölümünde kitabın anlatımı hakkında epeyce eleştirim olacak. Kitabın ilk bölümlerinde, zeka, bellek, hesaplamanın nasıl yapıldığı konuları anlatılıyor. İnsanın öğrenme süreci ve bilgiyi nasıl depoladığı, beynin nöron ağı, ile bilgisayarların öğrenme süreci konu ediliyor. Yapay zekanın öğrenme süreçleri, öznel deneyimleri yaşayıp yaşayamayacağı gibi temel konular kitabın ilk bölümlerinde. 

Yakın gelecekte yapay zeka ve bilinçli makinelerin, programların, yazılımların kullanım alanları ve insanların yerini alması mümkün olacak mı? Şu anda yapılan denemeler, otonom sistemler, sürücüsüz araçlar, yapay zekaya bırakımmış salahlar, adalet ve hukuk sistemi ile dolu geleceğin dünyasına bakış atılıyor. Bilinç teorileri ve bilincin ne olduğuna dair uzun bir bölüm de okurunu bekliyor.

Teknolojik Tekillik, Yapay Zeka ve Bilinçli Makineler, Robotlar

Bilinçli robotlar, humanoidler insanlığın sonunu mu getirecek? İnsan teknolojik tekillik ve insan sonrası aşamada yeni bir türe mi evrilecek? Gelecekte dünyada tamamen teknoloji ile silikon çipler ve dijital veri akışı ile birleşmiş bir tür mü yaşayacak? Kitapta genel olarak bulacağınız başlıkar aşağıda.

  • Bilinçli makineler mümkün mü?
  • Yapay zeka nedir?
  • İnsansı robotlar
  • Teknolojik tekillik nedir?
  • Bilinç nedir?
  • Zeka nedir?
  • İnsan belleğinin kapasitesi ne kadardır?
  • İnsanın geleceği
  • Bilinç transferi mümkün mü?
  • İnsan bilinci kopyalanabilir mi?

Kitap bana açıkçası pek bir şey katmadı. Bilinç, zeka, öğrenme, bilinçli makineler, yazılımlar hakkında her zaman duyup okuduğum şeylerin tekrarı gibiydi. Açıkçası ben biraz da teknik bilgiler, daha fazla bilinç ve yapay zeka deneyleri ile dolu bir kitap bekliyordum. Kitabın neredeyse yarısından fazlası beni çok sıktı. Son bölümde bilinç konusu biraz ilgi çekiciydi. Konuyla alakalı olanları ve daha önce bu konuda okumalar yapanları bu kitap tatmin etmeyecektir.

Kitaba erişim sağlamak için buraya dokunum

Yorumlar

WORDPRESS: 0