Bacon, gözlerden uzak bir adada bilim ve inançla dünyanın en gelişmiş medeniyetini kurguluyor.
Yeni Atlantis Francis Bacon Kitap Özeti İncelemesi. Bacon, 1561- 1626 yılları arasında yaşamış İngiliz devlet adamı ve filozofudur. Yeni Atlantis’te ütopya türünden bir kitabıdır. Bilinen en ünlü ütopya üçlemesinden biridir. Diğer kitaplar Ütopia Thomas More ve Güneş Ülkesi yapıtlarıdır. Yeni atlantis diğer iki kitaba göre biraz daha roman ya da fantezi gibi kalıyor.
Kitap 1626 yılında yazılmış ama bazı düşünceler 21. yüzyılda bile aynı kalmış. Özellikle Hristiyanlık ve ülkede hiç eş cinselin olmadığı gibi satırlar bana bu nasıl bir ütopya dedirdi. Tabii ki kitap, bir Utopia ya da Güneş Ülkesi ya da Devlet tarzında değil. Bacon bilim ve dini kimsenin bulamadığı gözlerden uzak bir adada birleştirmiş. Kitabın özetine ve incelemesine geçelim.
Kitaplar yolumuzu aydınlatır. Bizi tartışılmaz doğrularımızdan arındırır. Daha fazla aydınlıkdaha çok okumalıyız. Yukarıda ütopya üçlemesi, ütopya romanları, distopya konulu kitapların bağlantıları var.
Yeni Atlantis Francis Bacon Kitap Özeti Konusu
Romanımız Peru’dan ayrılıp, Pasifik okyanusu üzerindn Çin ve Japonyaya doğru yelken açan gemi, yolunu kaybeder. Pasifik Okyanusu’nun keşfedilmemiş bir yerinde, artık ümitleri kesilmiş ve tez elden ölmeyi dileyen mürettebat karayı görür. Gemi karaya yaklaşır. Gemiye gelen bir elçi onlara İspanyolca bir mektup verir. Dinlerini sorar. Eğer kimseyi öldürmemiş ve yasa dışı bir şeyler yapmıyorlarsa kendilerine yardım edileceğini, hastalara bakılacağını söyler. Daha sonra mürettebatanın adaya sınırlı olarak ayak basmalarına izin verilir.
Bu adanıntarihini anlatan yüce zaat onlara isterlese adada kalabileceklerini söyler. Bu ada Atlantis medeniyetinin devamı niteliğindedir, onların bilgilerini ve teknolojilerini almışlardır. Adada herkes mutludur, kimse kimsenin yaşamına müdahale etmez. Dindardırlar. Hristiyanlığı mucizevi bir şekilde benimsemişlerdir. Halk kendi işinde gücündedir. Ada Hristiyan dinina uygun yaşar. Eş cinsellik de bu adada görünmez. O kötü bir şeydir. Adadan dünyanın diğer ülkelerine temsilciler gizlice gidip, dünyanın geri kalanından bilgiler getirirler.
Süleyman’ın Evi adındaki yerde bilim ve sanat üretirler. İnsanlıkta ve topllumsal değerlerde olduğu gibi bilimde de çok ilerlemişlerdir. Tıbbi banyolar, çok etkili ilaçlar, çok çeşitli besinler, hayvan melezlemeleri, eczaneler vardır. Doğayı taklit ederler özellikle hayvanları taklit ederek teknolojilerini geliştirirler. Uzun ve sağlıklı yaşamın yolunu bulmuşlardır. Bilimde, matemamatikte ileridedirler. Uçan makineleri, sesleri taklit eden cihazları da vardır. Burası teknoloji ile insan yaşamının her yönden mükemmel olduğu bir yerdir.
Yeni Atlantis Ana Teması ve Kitap incelemesi
Bacon, ideal toplumun ya da devletin bilim ile kendini sağlama alacağını kurgulamış. Gelecek bilimle anlam kazanacaktır. İnsan ömrü bilimle uzayacak, evrenin sırları bilimle çözülecektir. Aydınlanma bilimle olacaktır. Ama adanın mucizevi bir şekilde Hristiyanlık ile tanışması bütün bilimsel kurguyu adeta çöpe atıyor. Özellikle günümüzde bile tartışılan eş cinsellik konusu ise hiç de üopik değildir. Eş cinsellik kötüdür ve bu adada köötü olan bir şey olmadığından eş cinsellik de yoktur.
Yine gemidekilerin Hristiyan olmaları gemiye gelen elçiyi sevindirmiştir. Atlantis kıtası ya da adasını ilk olarak tanımlayan Platon’dur. Atlansit’te güçlü bir devlet vardır. Teknolojide üst seviyededirler. Halk da mutluluk içinde yaşar. Platon’a göre Atlantis, depremler ile yok olur. Kitapta ise bilge kişi Atlantis’in sel baskını ile yok olduğunu söyler. Adeta din ile yönetilen bir adadır ama teknoloji de vardır ve analitik bir düşünce ile de yönetilir. Bu ikisi galiba sadece ütopik bir romanda bir araya gelebilirdi.
- Baskı: 96 sayfa
- Okuma süresi: 2 saat
- Yayncı: Bordo Siyah Yayınları
Yorumlar