Ana SayfaKitap YorumlarıTürk Klasikleri

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi

Hatice Hanım dul biri, genç yaşta evlendiğinden evlilikten, kocadan tiksinmiştir. Köşkünde yeğenleri ile yaşayan Hatice hanım, tam bir dürüstlük ve namus abidesidir.

Komünist Manifesto Marx Engels Kitap Konusu Özeti İncelemesi
Geveze Ethan Kross Kitabı Özeti Konusu, Sen de Oku
Usta Ve Margarita Kitap Özeti İncelemesi Konusu
Amok Koşucusu Stefan Zweig Yorumu Özeti Konusu

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi. Ömer Seyfettin öykülerinden. Çok kısa 4-5 dakikada bitecek bir öykü. Ömer Seyfettin’in en bilinen öyküleri arasında Ant, Pembe İncili Kaftan, Diyet, Yalnız Efe, Kaşağı, Üç Öğüt, Perili Köşk, Türbe en çok bilinenleridir. Şimdi doğruluk, ahlak, dürüstlük gibi temaları olan bu çok kısa öyküye geçelim. Öykü 24 Temmuz 1919, yılında yayınlanan bir gazete öyküsü.

Yüzlerce kitap için site menüsüne bakabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki rekli düğmelre dokunarak en çok okunan kitaplara erişim sağlayabilirsiniz. Bize hem zihinsel aydınlığı hem de yaşamın gerçeklerini öğretecek kitaplara ihtiyacımız var. Sabit görüşlerimizi yıkmaya okuyarak başlayalım mı?

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi
Yüksek Ökçeler

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi

Hatice Hanım dul biri, genç yaşta evlendiğinden evlilikten, kocadan tiksinmiştir. Köşkünde yeğenleri ile yaşayan Hatice hanım, tam bir dürüstlük ve namus abidesidir. Evde her şey dışarıdadır, para, altın ne varsa. Ev sahibi ayrıca evi sürekli kontrol eder. Evde her şey çok iyidir. Çalışanlar çok dürüsttür. Hatice hanım, yüksek ökçeli ayakkabı giymeyi çok sever. Boyu kısa olduğundan yüksek ayakkabıları sever.

Hatice Hanım, yüksek ökçeli ayakkabılar giymekten artık rahaysızlanır. Bacakları ağrımaya başlar ve düşer. Doktor artık yüksek ayakkabı güymemesini söyleyinde ayakkabılar bir kenara atılır. Artık yüksek olmayan standart bir ayakkabı giymeye başlayan Hatice Hanım evdeki değişikliğin farkına varır. 9 yıllık çalışanlarının ahlakının değiştiğini görür. Herkes evi talan etmeye, hırsızlık etmeye başlamıştır. Her yeri kilitleyen hatice hanım yozlaşmış hizmetçileri için bir çare bulamaz. Her yerin kilitli olması az çok hizmetçilerin talanını önler.

Hatice Hanım’ın hizmetçileri aslında en başlından beri hırsız, alçak, namussuzdur. Hizmetçiler yüksek ökçeli ayakkabıların sesini duyunca hanımdan yapacaklarını saklar ve ona göre hareket ederleşmiş. Bunu duyan hanım hepsini kovar. Yeni gelenler de aynı şekilde hırsız, üçkağıtçı çıkar. Çare olarak tekrar ökçeli ayakkabılarını giyen evin hanımı baş dönmelerini göze alacaktır.

Yüksek Ökçeler Konusu Özeti Yorumu İncelemesi
Yüksek Ökçeler

Yüksek Ökçeler Ana Teması, Anlatmak İstediği

Ömer Seyfettin bu kısa öyküsünde okuruna o kadar çok şey anlatıyor ki! Ahlakın kaynağı nedir? Sorusu felsefede tartışılan en ünlü sorulardan biri. Tabii ki ahlakın kökeni ya da kaynağı ne dindir ne de inanç ne de yaşam tarzıdır. Hizmetçilerin ahlaksız olmaları onların düşünce yapılarından, yaşamı anlamlandırdıkları bilgilerinden kaynaklanır. İnsan kendini yeterinde eğitemez ve her hareketi için kendi kendine bir hüküm verirse her şeyi yapacaktır. Toplumsal kurallar denilerek yapılan baskılar da aynı şekilde çoğunluğun ve güçlülerin yaşam tarzını, güçsüzlere dayatması değil de nedir.

Günümüzde insnalar o kadar çok şeyi görmezden geliyor ki! Dünyanın gelişmemiş ülkelerinde halk siyasilerden hesap bile sormaz. Her türlü hukuksuzluk, adeletsiz gelir dağılımı, despotluk karşısında susup öylece yaşamaya çalışırlar. Öyküyü yorumlamak ya da güncel siyasi, sosyolojik, psikolojik insan davranışlarıyla karşılaştırmak çok kolay. Önemli olan toplumları, insnaları zorla inandırmak, zorla düzene sokmak değildir. Eğitim, sanat, yepyeni dünya görüşleri edinmek; siyasilerin çalıp-çırpmadan ekonomik uçuurmları azaltması; insnaların bir diğerini tehdit olarak görmeyip kavgadan uzak durması insan karakterini otomatik olarak düzeltecek. Yüksek ökçeli ayakkabının sesini duymadan da dürüst ve barış içinde yaşayabildi mi insanlık çağ atlayacaktır. Biz de yüksek ökçeye benzeyen saplantılı düşüncelerimiz bir kenara atıp, sorgulamaya başlayınca yaşamımızı etkileyen bütün haksızlıkları, en üst perdeden yapılan hukuksuzlukları göreceğiz.

Yorumlar

WORDPRESS: 0