Zaman Makinesi H.G. Wells Yorumu, Konusu ve Özeti harika bir yolculuk zamanda yolculuk konulu ilk bilim kurgu romanı
Zaman Makinesi H.G. Wells Kitap İncelemesi Özeti konusu. Zamanda yolculuk konulu ilk bilim kurgu roman, insan belleğine zamanda yolculuk yapılabileceği fikrini yerleştirdiği düşüncesi her halde yanlış olmaz. Wells’ten yüz yıllar önceki edebiyatçılar, tiyatro yazarları, şairler zamanda yolculuğu acaba hiç düşünmediler mi? Yoksa düşündüler de çağlarına göre bu düşüncenin “delilik” olduğundan mı korktular bilinmez. Zaman Makinesi toplamda 10 sene içinde üç defa okudum. İlk önce İthaki Yayınları, Sonra İş Bankası Kültür Yayınları ve en son da bez ciltli tasarımına hayran kaldığım çevirisi de gayet yeterli olan Koridor Yayıncılık baskısından okudum. Daha fazla Wells yapıtı için buraya dokunun.
Zaman Makinesi Filmi
Aynı adla 2002 yılında beyazperdeye uyarlanan filmin ise tam bir rezalet ve romanla alakasız olduğunu da söylemem gerekiyor. Bütün roman uyarlaması filmlerde olduğu gibi, kitabı okuduktan sonra filmi izlemelisiniz. Filmi izlemek istersen aşağıda bir trailer (fragman) videosu var.
Zaman Makinesi H.G. Wells Romanının Konusu ve Özeti
Zaman Gezgini (romanda adı bu) aralarında doktor, ruh bilimci, yazar, botanikçi gibi bilimden ve sanattan anlayan aydın insanların arasında bulunduğu bir ortamda zaman yolculuğunu tartışır. Zaman boyutu, uzay boyutu ve geometrik boyutlar hakkında bilimsel tartışmalar sürer. Zaman boyutunda da yolculuk edilebileceğini söyleyen Zaman Gezgini, minyatür bir zaman makinesini çalıştırır. Makine herkesin gözü önünde yok olsa da pen inanan olmaz.
Daha sonraki günlerde Zaman Gezgini’nin evindeki bir yemekte üstü başı dağınık, saçı bağı kir içinde ve açlıktan ölen Zaman Gezgini dostlarına yaptığı zaman yolculuğunu anlatır. M.S sekiz yüz iki bin yedi yüz bir (802.701) yılına gittiğini anlatır. Orada başına gelenleri uzun uzun anlatır. Yer altındaki Morlocklar zaman makinesini çalmışlar ve saklamışlardır. Çirkin, yumuşak bedenli, beyaz derili bu fare benzeri ve karanlıkta yaşayan iğrenç yaratıklar; Yukarıdaki küçük insanlar Eloiler ile savaş halindedir. Eloi insana daha çok benzeyen kısa boylu, tüysüz, kadın ve erkeklerin birbirinden ayırt edilmesi zor varlıklardır. Tembel ve hiç bir iş yapmadan sadece uyurlar, yerler. Yer altında yaşayan Morloclar ise sanayi makineleri ile yer altında fabrikalarında üretim yaparlar.
Zaman Yolcusu, makinesi geri almak için çabalar. En sonunda makinesini büyük bir mücadele sonucunda geri alır. Daha uzak bir zamana gider ve insanın tamamen yok oluşunu görür. Geri kendi yüzyılına geldiğinde olup biteni masa başındaki seçkin arkadaşlarına anlatsa da kimse inanmaz
Zaman Makinesi İncelemesi ve Ana Teması
H.G Wells romanında ilk girişte boyutları ve uzay zaman konularını tartışır. Özellikle zamanın izafi bir kavram olduğu üzerine tartışmalar sürer. Daha sonra roman boyunca Darwin ve Evrim Teorisi doğrultusunda anlatımlar Wells’in, Ewrim Teorisi hakkındaki bilgisini de gösterir. Belki de en önemlisi kapitalizm eleştirisidir. Romanda sosyal düzen ve yönetim şekilleri, insanların birbirine davranış şekli de eleştirilir.
Morlocklar yüzeyde yaşayanları yer altına çekip, onları yerler. Evrim birbirinden ayrılan iki ayrı tür olarak Morlocklar ve Eloi’ları ayırmıştır. İlk başta Elio’ların barış içinde, düzenle yaşadıklarını gören Zaman Gezgini barışçıl, eşit bir dünyaya yolculuk yaptığını sanmıştır. Dünya tek bir devlet gibi insnaların olmadığı kocaman bir bahçeye dönüşmüştür. Morlocklar, üreten çalışan makineleri ile sürekli işleyen varlıklardır. Eloi’lar ise hazırı yiyen, tembelliğe alışmış varlıklardır. Aydınlığı severler ve aslında kimin kimin düşmanı olduğu; kimin kimi çalıştırdığı; kimin kimin kölesi olduğu belli değildir. Ama yukarıda ışıktaki insanımsı varlıklar sadece keyif çatarken ile yer altındaki faremsi varlıklar sürekli çalışır.
Zaman makinesinin nasıl işlediğinin bilimsel alt yapısı belli değildir. zaten sabit zaman makineleri zaman yolculuğu konulu bilim kurgularda pek tercih edilmezler çünkü teknik problemlere sebep olurlar. Romanda toplum ve yönetim biçimi; kapitalizm eleştirileri önemdir. Özellikle boyut tartışmalarını içeren ilk bölümü okumak oldukça zevklidir.
- Baskı: 120 Sayfa
- Okuma süresi: 6 saat
- Yayıncı: İş Bankası Kültür Yayınları
Yorumlar