Ana SayfaBilimZamanda Yolculuk

Zaman Yolculuğu, Geleceğe Yolculuk Nasıl Yapılır?

Zaman Yolculuğu, Geleceğe Yolculuk Nasıl Yapılır?

Zamanda geleceğe doğru bir yolculuk yapılabilir mi? Geleceğe tek taraflı dönüşü olmayan bir zaman yolculuğuna hazır ol

Einstein Kitapları Tavsiye Listesi
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem Konusu, İncemelsi, Yorumları
Her Şeyin Teorisi Nedir? Stephen W. Hawking Kitabı
Einstein’ın Evreni Michio Kaku Kitap Özeti Yorumları

Zaman yolculuğu, Zamanda geleceğe nasıl yolculuk yapılır? Geleceğe doğru bir zaman yolculuğu mümkün mü? Zaman konusu edebiyatta özellikle de romanlarda çokça işlendi. Bilimin bütün verilerinden yararlanan sadece ecebiyatçılar değil film yapımcıları ve senaristler de zamanda yolculuk için bütün verilerden ve teorilerden faydalandılar. Bazen fanteziyi eserlerine eklemeyi unutmadılar.

Aslında 21. yy insanı zamanda yolculuk konusuna çoktan alıştı ve yöntemlerini de biliyor. 150 yıl önce neredeyse hayal edilmsi bile komik ve “delilik” olarakkabul edilebilirdi. Ama bilim fantezi değildir. Zamanda geleceğe nasıl yolculuk yapılır sorusunu cevaplamadan önce başka sorularla başlamak gerekir. Bunlardan ilki zaman nedir sorusudur. Diğeri de zaman neden akar? Zaman neden geçer? sorusudur.

elinde kum saati tutan insan

Zaman

Zaman Nedir?

Zaman nedir? Sorusunu şimdiye kadar kendime hiç sormamıştım. Fakat durdurulamayan bir hızla akıp geçiyordu. Bazen de o kadar yavaşlıyordu ki, zamanın donduğunu sanıyordum. Hastalandığım ve uzun zaman yatak istirahati yaptığım zamanlar, geceleri bir türlü sabah olmak bilmiyordu. Sonra, bir dostum, bir arkadaşım ile sohbet için oturunca saatler o ağır cüssesini üzerimden kaldırıyordu. Sonunda hiç görüşmemiş gibi, aklımızdaki izlenimlerin şahitliğinde ayrılıyorduk. Zaman görece bir kavram olduğu gibi, kişinin psikolojik durumuna, bir işten haz almasına ya da sıkkın bir halde sevmediği bir durumla karşılaşmasında geçmek bilmeyen bir algı hali olan, dördüncü bir boyut”

zaman yolculuğu saate yıldırım düşer

Zaman Yolculuğu

Zaman doğrusal bir harekete sahiptir. Geçmiş (past), şimdi (present) ve gelecek (future) gibi üç bölümden oluşuyor. Ve bütün olaylar sebep-sonuç ilişkisine göre ilerliyor ediyor. Sonuç önce sebep sonra gelmiyor. Aslında bütün zamanlar aynı anda var ve iç içe girmiş durumda, sadece biz “liner” zaman kurallarına göre uzay-zamanda yaşıyoruz. Zamanın oku geçmişten geleceğe doğru gidiyor. Zaman büyük patlama ile birlikte başladı. Big-Bang ile uzay genişlerken zaman da ilerlemeye başladı.

Aslında aman sadece insanın psikolojisi ve hisleri doğrultusunda yavaşlamaz. Büyük kütleli cisimler örneğin güneşlerin çekim etkisinden zaman da nasibini alır ve zaman yavaşlar. Cisimlerin kütleleri uzayın dokusunda çukurlar oluşturur ve böylece bir çekim alanı oluştururlar. Bu çukurlaşan doku içinde cisimler yer çekimine kavuşur. Eğilip bükülen uzayda zaman da “eğilip bükülür” Hatta ışık bile bu etkiden kaçamaz.

ışık hızını ve kırılmasını gösteren resimleme

Zaman Yolculuğu Işık Hızı

Einstein Özel Rölativite ve Geleceğe Zamanda Yolculuk

Geleceğe gitmenin en kestirme yolu ışık hızına yakın tek taraflı bir seyahattir.

Einstein, ışık ve kütle çekimi ile ilgili birçok sırrı çözer. Ama sırları açığa çıkarmak yeni yeni sırların oluşmasına sebep olur. Zamanda yolculuk da fantastik bir hülya olmaktan çıkar. Özel Rölativite ile ışık hızının evrende ulaşılacak en son hız olduğunu kanıtlar. (Saniyede 30000 km) Işık hızına yakın seyreden bir uzay gemisine binip ( ışık hızının %99.99’da bir hızda) uzayda bir yolculuk yapıp geri döndüğümüzde ne olur? Biz 10 yıl yaşlanmış olur isek, dünyadakiler 1000 yıl yaşlanmış olur. Ve dünyanın geleceğini bu şekilde görmüş oluruz. Böyle bir uzay aracına binen astronotun saati bizimkinden yüzde bir daha yavaş ilerler. Tabii ki, sadece saat değil bütün vücudumuz, canlı cansız bütün sistemlerin hepsinin yaşlanması, yıpranması yavaşlar.

Zaman Yolculuğu

Işık Hızı Geçirlirse Ne Olur?

Eğer ışık hızı geçilirse ne olur? Örneğin güneş ışınları bize 8 dakika sonra ulaşır, ışık hızını geçip daha önce dünyaya ulaşan biz olursak güneşin biz yola çıkmadan önceki halini yani geçmişini de görebiliriz. Ya da bir uzay mekiğine binip ışık hızını geçtiğimizde, rokete daha binmediğimiz anlara ulaşır ve kendimizle konuşabiliriz. Roket ışıktan hızlı gittiği için, geçmişimiz bize ulaşamaz çünkü geçmiş zamanı taşıyan ışınlar roketin gerisinde kalır daha sonra geri dönüp yola çıkmadan önceki anda kendimiz ile sohbet edebiliriz. Tabii ki, ışık hızını geçmek mümkün mü? Bu hıza madde dayanabilir mi? Maddenin kütlesinin sonsuz olacağını da bizlere Einstein söylüyor”

Ayrıca kara delikler içinde de, zaman yavaşlar hatta donar. O kadar büyük bir çekim gücüne sahiptir ki kara delikler, zamanı, ışığı daha doğrusu önüne gelen her şeyi yutar.


Okuma Notlarımdan ve tamamen özgün bir yayındır

Zamanda Geçmişe Yolculuk Nasıl Yaplır? TIKLA
Zamanda Yolculuk Filmleri TIKLA

Yorumlar

WORDPRESS: 0